Har någon hört talas om frisören Karl Widmark från Västerås, född 1911? Inte jag i alla fall tills jag för 10 år sedan läste om honom i en bok från 1948, skriven av Are Waerland. I sluter av 1930-talet och under 1940-talet var Widmark dock rätt känd. Men då inte främst som frisör, utan för att ha blivit dubbel världsmästare i kanot 1938, samt för en mycket intressant sjukdomshistoria.

Widmark var en stor idrottstalang som tränade gymnastik, skidåkning och paddling. Han blev i unga år uttagen som gymnast i den berömda Aros-truppen i gymnastik, ett av Sveriges på den tiden främsta gymnastik- och idrottslag. Han blev 1924 också juniormästare i paddling. Han lyckades så bra när det gällde kanotsport att det var tänkt att han skulle varit med i de olympiska spelen i Berlin 1936, men en allvarlig sjukdom satte stopp för det. Under förberedelserna sommaren 1935 blev han nämligen diagnostiserad att ha ett obotligt hjärtfel och giftstruma.

Under ett helt år fick Widmark bl a strålbehandling och olika typer av mediciner, men ingenting hjälpte. Allt såg hopplöst ut. Då, sommaren 1936, kom Widmark i kontakt med Are Waerlands kostläror. Waerland sökte 3.000 personer som ville vara med i ett stort kostexperiment som gick ut på att under 3 år utesluta kött, fisk, ägg, kaffe, tobak, sprit, vitt socker, vitt bröd, salt och skarpa kryddor ur kosten. Man skulle istället äta den sk waerlandkosten, dvs en  laktovegetarisk kost bestående av kruska (speciell gröt gjord på krossad havre, kärnrussin och vetekli), råkost och kokt potatis (kokt utan salt och med skalen på), och i övrigt skulle man äta fullkornsbröd, mjölk, fil, yoghurt, smör, ost och alla typer av frukt och nötter.

Widmark, som var nära att dö, anmälde sig till koststudien och lade om sin kost helt och hållet. Redan efter tre månader på waerlandkosten kände sig Widmark så bra att han kunde återuppta träningen. Vintern och våren därpå deltog han i orienterings och skidtävlingar, och förbättrade på alla sätt sin hälsa. Efter ett år med den nya kosten och livsföringen var han som förvandlad. Han tränade för fullt och byggde upp både styrka och kondition till sina tidigare nivåer. Varje morgon gick han upp ett par timmar innan arbetet började. Det första han gjorde var att på fastande mage dricka en halvliter ljummet potatisvatten med saften av en apelsin och en citron. Sen gav han sig ut på en timmes träningspass.  Därefter var det dags för frukost bestående av fil beströdd med vetekli , omalda linfrön och mjölksocker. Därtill åt han russin, fikon och allehanda färsk frukt och bär efter årstid. Till lunch var det kruska med äppelkompott och helmjölk. Middagen bestod av kokt potatis med skalet på, råriven kål, morötter och allehanda okokta grönsaker som fanns att tillgå, samt fullkornsbröd med smör, ost och lök. Därtill drack han långmjölk.

Hans nya kostregim och målmedvetna träning gjorde så gott att han blev uttagen att representera Sverige i kanot VM i Vaxholm 1938. Han ställde upp i både K1 1.000 m och 10.000 m och vann bägge distanserna. Han slog bl a guldmedaljören på 1.000 m från OS i Berlin 1936 George Hardetzky.  Tyvärr kom sedan kriget och Widmark fick inga fler tillfällen att testa sin förmåga på den internationella kanotscenen.

Ja, vad lär vi oss av detta? Det är främst två saker. Kosten kan för vissa vara den bästa medicinen, den inte bara förebygger sjukdom den kan också bota, och det går att prestera på topp rent fysiskt utan att äta kött och fisk.  Detta bevisar dock inte att vegetarisk kost är bättre än annan kost när det gäller att förbättra sina idrottsprestationer. Detta trots att många världs- och OS-mästare varit vegetarianer. Men intressant är att forskning de senaste 10 åren visat att nitratet i grönsaker gör att man faktiskt kan prestera bättre, och då främst i uthållighetssporter.

Det kanske viktigaste för att kunna prestera på topp som elitidrottare är egentligen att cellernas kraftverk, dvs mitokondrierna, finns i så stort antal som möjligt i våra olika celltyper och att alla de co-faktorer i form av mineraler och vitaminer, samt en del andra bioaktiva ämnen, finns i tillräcklig mängd. Likaså att ha en välnärd tarmflora genom att äta tillräckligt med växtfibrer som våra hälsosamma bakterier kan leva av. Förutom att den typen av tarmflora stärker immunsystemet så ger den en minskad inflammationsgrad i kroppen och extra näring genom att bryta ner osmältbara fibrer.

För att få i sig alla dessa näringsämnen och fibrer är givetvis kostens sammansättning kolossalt viktig. Att bara fokusera på mycket energigivande ämnen såsom kolhydrater, fett och protein är därför inte optimalt. Faktum är att just en laktovegetarisk kost, om den sätts ihop enligt Are Waerland, ger allt vad man behöver i rätt proportioner för att prestera på topp. Och där ingår  givetvis också kolhydrater, fett och protein. Förutom som energigivare har vissa typer av dessa ämnen också andra viktiga funktioner som byggstenar och signalöverförare mellan celler och i nervtrådarna.

Den stora finessen med att äta laktovegetarisk kost är inte enbart att man kan bli en bättre idrottsman/kvinna. Nej, den stora vinsten är att vi drastiskt minskar risken för de flesta av de idag förekommande sjukdomarna. Om den som inte är idrottsutövare eller tränar regelbundet kombinerar denna kost med ca 30-60 minuters lättare motion varje dag, såsom rask promenad eller motsvarande, så minskar risken än mer. Men är man inte elitidrottare eller har ett stillasittande arbete är det bara att dra ner på de energigivande ämnena för att inte gå upp i vikt.

Att man kan bota eller förhindra sjukdomar genom att ändra sin kost är dock något mycket kontroversiellt att påstå. Visst finns det en del vetenskapliga studier som också visar det, men de är inte gjorda på människor som placebokontrollerade dubbelblindstudier, dvs skolmedicinens krav på studier för att någon behandling ska godtas. Sådana studier är dock näst intill omöjliga att genomföra när det gäller kostens påverkan på hälsan. Men kombinerar man alla de tusentals studier kring cellfysiologi, näringslära. mikrobiologi, epidemiologi m.m. kommer man dock lätt till samma slutsats som Are Waerland.

Det finns också tusentals personer som blivit friska genom waerlandkosten. Många av dessa är också ytterst väldokumenterade såsom fallet med Karl Widmark. Det finns för övrigt att läsa om i  boken ”Waerlandkosten räddade oss – femtio waerlandister berättar”, vilket var boken jag berättade om i inledningen.

PJF/20180102