Nedan följer en debattartikel som refuserats av DN och SVD. SVD skrev på min fråga varför, ”Vi får många artiklar varje dag, och har inte möjlighet att ge feedback på de texter vi refuserar”. DNs svar på samma fråga var att den inte uppfyllde de krav man hade, vilka var; att det måste var ett nyhetsvärde, ska innehålla ny tanke eller korrigerar en rådande missuppfattning, vara kopplad till en agenda, väl underbyggd och konkret i sitt resonemang, och bör ha en tydlig slutsats/uppmaning.

Döm själva hur väl artikeln uppfyller kraven så här i coronatider.
Väldigt tråkigt att inte få bemöta den felaktiga information som sprids kring nyttan med C-vitamin.

——————————————————————————————–

Det verkar vara ett ”krig” i samhället kring nyttan av C-vitamin (askorbinsyra), ett vitamin som har flera viktiga funktioner i kroppen och som enligt EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, är nödvändigt för ett normalt immunförsvar.

Expressen hade en artikel för någon vecka sedan där professor Björn Olsen påstod att behandling med höga doser C-vitamin intravenöst är som att spruta syra in i blodet, och att det kan bli våldsamma skador. Vad han tydligen inte visste var att det är en behandling som använts i mer än 40 år i flertalet länder och räddat många liv hos patienter med svår sepsis (blodförgiftning) och “acute respiratory distress syndrome” (ARDS). Detta framgår av metaanalyser och översiktsartiklar, publicerade i vetenskaplig litteratur. Dessutom används det i många länder för att försöka rädda ”hopplösa fall” som ligger på intensivvården i respirator med covid-19.

Nej, C-vitamin är inte farligt ens i doser på 20-30 gram per dygn som ges intravenöst via dropp. Det räddar liv. I Sverige ger man inte C-vitamin till covid-19-patienter. Men skulle man göra det skulle säkerligen många liv räddas i det här landet också.

Public service, som man borde kunna lita på, har genom SVT gått in i debatten. Det är en mycket märklig information som sprids. Dels så har man på sin hemsida en artikel där konsumentminister Lena Micko säger: ”Jag vill påminna om att inte tro på allt ni läser, oavsett om det handlar om fiskoljor, kolloidalt silver eller stora doser C-vitamin som mirakelkurer mot covid-19”. Och hon fortsätter: ”Jag tycker det är anmärkningsvärt och cyniskt att tjäna pengar på oro. Det här är desinformation som vilseleder, och strider mot lagar och regler”.

SVT har också en ”informationstrailer” kring C-vitamin på sin hemsida där biokemisten Maria Ahlsén som doktorerat i fysiologi ikläder sig expertrollen och säger, ”Om vi inte har en brist finns det inte någon anledning att tillföra mer, och vi har inte brist på C-vitamin i Sverige”. ”Man får dagsbehovet av 3 brysselkål t. ex. och resten kissar man ut.”

Åter en expert med trovärdig titel som får uttala sig utan att veta vad den pratar om. Om man extrapolerar resultaten från Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten har nära hälften av vår befolknig ett intag av C-vitamin som är lägre än RDI som är 75 mg. Och för övrigt krävs det 100 g brysselkål  (5-6 normalstora) för att komma upp i det.

Men om Ahlsén menar att skörbjugg är det enda tecknet som finns på brist så har hon nog rätt, för att skydda mot det behövs inte mer än 10-15 mg C-vitamin per dag. Saken är dock den att C-vitamin har en rad andra funktioner än att skydda oss mot skörbjugg.

C-vitamin är bland annat en av våra mest effektiva antioxidanter, som samarbetar med vår kanske viktigaste antioxidant, glutation. Till skillnad från C-vitamin kan vi själva producera glutation, och glutation kan faktiskt återskapa förbrukat C-vitamin. Utan den förmågan skulle behovet av C-vitamin vara betydligt större.

Studier visar för övrigt att 75 mg per dag bara gör att ca 30 % av cellernas C-vitamindepåer är fyllda. En kraftig infektion kan snabbt tömma förråden, eftersom extra mycket antioxidanter då förbrukas för att skydda cellerna från skada.

Mycket forskning har gjorts sedan Albert Szent-Györgyi upptäckte C-vitamin 1930, men väldigt lite av den moderna forskningen de senaste 20-30 åren har implementerats inom sjukvården. Det har funnits andra intressantare saker att studera än ett ”simpelt vitamin”, där många levt i villfarelsen att brist endast kan ge skörbjugg. Kanske kan den rådande Coronapandemin ändra på det då vi vet att höga doser räddar liv och ett extra tillskott bygger upp depåerna så vi står bättre rustade.

Pehr-Johan Fager, Ordf. Riksförbundet Hälsofrämjandet, styrelseledamot i SSOM
Mats Humble, leg. läkare. med dr, forskare Örebro Universitet, styrelseledamot i SSOM
Ann Gardner, leg. läkare, med dr, fd. styrelseledamot i SSOM
Birgitta Brunes, leg. läkare, styrelseledamot i SSOM
Karin Munsterhjelm, leg. läkare, styrelseledamot i SSOM
Bo H Jonsson, leg. läkare, med dr, överläkare, ordförande i SSOM

Några referenser:

  1. Vitamin C May Reduce the Duration of Mechanical Ventilation in Critically Ill Patients: A Meta-Regression Analysis 1.       https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32047636/
  2. The Emerging Role of Vitamin C as a Treatment for Sepsis
  3. Bör inte död vara ett primärt utfallsmått i sepsisstudier?
  4. Successful High-Dose Vitamin C Treatment of Patients with Serious and Critical COVID-19 Infection
  5. Riksmaten: sid 96
  6. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: Evidence for a recommended dietary allowance
  7. HUMAN REQUIREMENTS FOR VITAMIN C AND ITS USE IN CLINICAL MEDICINE
  8. WHO/NHD/99.11: SCURVY and its prevention and control in major emergencies
  9. Livsmedelsdatabasen