Har nyligen läst ”Food Pharmacy” av Lina Nertby Aurell och Mia Clase, som gavs ut i slutet av 2016 och nu översätt till 11 språk. Det är en lite annorlunda och en ”modern” hälsobok och värd all uppmärksamhet den kan få, trots viss kritik från min sida.

Boken är tilltalande på många sätt. Lättläst, intressant layout och många vackra bilder. Den är också skriven med glimten i ögat. Det där med hälsa och vad man ska äta behöver inte göras tråkigt och fullt med pekpinnar. Man behöver inte heller vara fundamentalist. Ändå är den klar och tydlig i sitt budskap – det viktiga är att föda sin tarmflora med det man äter – det är grunden till all hälsa.

För att föda tarmfloran är det viktigt att äta näringstäta livsmedel med mycket fiber. Det betyder huvudsakligen grönsaker och frukt, dvs en vegetarisk bas. Sen kan man äta lite av varje för att förgylla tillvaron om man anser sig behöva det. Tillsatt socker ska man dock vara mycket försiktig med. Fett är inte farligt, om man inte äter för mycket och rätt typ, och potatis fungerar bra om den är kokt och kallnad innan man tillagar den på nytt.

Vissa livsmedel som grönkål, spenat och avokado hyllas med all rätt, likaså frön och nötter. Och ska man äta bananer ska de vara så gröna som möjligt. Gurkmeja, kryddnejlika, kanel och ingefära är superkryddor som både ger smak och hälsa.

Det lite märkliga är att författarna inte har någon naturvetenskaplig bakgrund, vilket är både på gott och ont. Det är en statsvetare och en copywriter med intresse kring mat och hälsa som slagit sig ihop, börjat blogga kring ämnet och sedan gett ut en bok – och givetvis fortsatt att blogga. Vad kan de egentligen veta kring något så komplicerat där det idag finns 100-tals experter med ibland helt olika åsikter?

Svaret är professor Stig Bengmark, som enligt dem själva är den största källa till sin kunskap. Professor Stig, som de kallar honom i boken, var klinikchef på kirurgen i Lund 1970-1994 och grundade 1999 bolaget Synbiotics med några andra forskare för att utveckla produkter som stärker tarmfloran. Stig, som hunnit bli 88 år, är en av våra mest kunniga personer på området mat och hälsa, så bättre lärare är svårt att få.

Jag hade dock önskat att professor Stig läst boken lite mer noggrant (om han nu läst den innan den gavs ut) då den innehåller en hel del  faktafel. Ibland inte så mycket att bråka om, men ibland står det helt tokiga saker. Fettsyror består inte av aminosyror vet alla som studerat ämnet och socker är inte bara näring för de ”onda bakterierna” – så enkelt är det inte. Att gröna blad är bra har de helt rätt i, men det är ingen bra glukoskälla, vilket de hävdar. Detta om det inte gäller att få i sig så lite som möjligt förstås.

Det går att räkna upp ett stort antal andra ”fel” som kanske bara jag hakar upp mig på. Det mesta som står stämmer givetvis, och ska vi vara ärliga så är boken inte tänkt som lärobok. Jag hade dock som sagt önskat att den hade varit lite bättre faktakollad. Speciellt då de själva kallar den för ”Vår faktabok” på sin hemsida/blogg.

Idag finns det så många som skriver om mat och hälsa där man tydligt ser att de inte har den gedigna vetenskapliga bakgrunden. För att använda författarnas terminologi borde därför allt fakta kollas i ”idévärlden” och inte som i ”sinnevärlden” låta vem som helst sprida vad som helst kring ett mycket komplicerat och kontroversiellt ämne som just kost och hälsa. Budskapen i den information som förs fram av olika skribenter kan ibland upplevas som mycket konflikterande.

Den enda som tjänar på det är livsmedelsbranschen, som gärna hakar på trender utan att göra en genuin vetenskaplig bedömning hur bra eller dåliga de är, bara det säljer. Och medicinbolagen som kan fortsätta tjäna pengar på att människor blir sjuka.

Något som totalt saknas i boken är kopplingen mellan fysisk aktivitet, kost och hälsa. Det är för övrigt något som aldrig tas upp i den här typen av litteratur. Men hur mycket man rör på sig har faktiskt en stor inverkan på både vad man kan äta och hur mycket man bör äta för att må bra.

Food Pharmacy är dock en bok med tydligt budskap kring kost och hälsa, och den som följer Linas och Mias grundrecept kommer inte att ångra sig – och det får vi nog främst tacka professor Stig för.

PJF/20171127

PS. Gå gärna in på Linas och Mias blogg om ni vill läsa mer om mat som stärker tarmfloran och på så vis minskar inflammationsgraden i kroppen https://foodpharmacy.blog/. DS.